Energetikai tanúsítvány ára, a tanúsítás menete és a különös kivételek.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ára
energetikai tanúsítvány ára

Az energetikai tanúsítvány ára szerencsére egyáltalán nem olyan lutri, mint mondjuk egy vízszerelés vagy villanyszerelés várható végösszege. Itt pontosan meg lehet mondani már a szolgáltatás megrendelése előtt, hogy mennyibe fog kerülni és milyen lépésekből fog állni maga a művelet.

Ebben a felkészülésben, vagy előkészületben nagy segítségünkre lehet, hogyha találunk egy olyan oldalt, ami egy olyan céget takar, ahol minden ilyen információ egyértelműen szerepel és a vállalkozás is leinformálhatóan megbízható.

Ezek alapján találtam rá a közelmúltban az ecoteam-re, akik az e-tanusitas.eu webcímen „laknak” és energetikai tanúsítványokkal, valamint ingatlanok értékbecslésével foglalkoznak. Ezen a címen elérhető az általuk készített energetikai tanúsítvány ára, valamint minden lépés az első telefontól a tanúsítvány megérkezéséig.

Az energetikai tanúsítvány ára bruttó 12 990 forinttól egészen 29 990 forintig terjedhet attól függően, hogy mekkora épületről van szó és milyen jellegű az. Tehát, egy azonos méretű lakás olcsóbb lesz egy ugyanakkor családi háznál, hiszen utóbbi esetben azért több felmérni való elem lehet. Hasonló a helyzet a főváros és vidék viszonylatában – mármint nem abból a szempontból, hogy vidéken több a felmérni való, hanem hogy oda nagyobb távolságot kell megtenni a felmérést végző kollégának, mint egy budapesti kiszállás esetén, ezért drágább lesz a vidéki tanúsítás. A teljes táblázat, amelyben szerepel az energetikai tanúsítvány ára minden ingatlan kategóriára nézve (méret, jelleg, elhelyezkedés) megtalálható az e-tanusitas.eu weboldalon.

Egyébként meg ha elindítjuk a folyamatot egyetlen telefonnal az ecoteam felé, akkor onnantól kezdve mindent megtudhatunk az első telefonbeszélgetésből is és természetesen még mindig van lehetőségünk arra, hogy ne vegyük igénybe a szolgáltatást. Szóval az energetikai tanúsítvány ára a folyamat elég sok lépcsőjén egyértelműsödhet, igazából csak rajtunk múlik, hogy hányszor kérdezzük meg és mindent megérdeklődünk-e, amit csak szeretnénk.

Egy konkrét példát tudok egyébként elmesélni: nyilvánvalóan a sajátomat. Néhány hónappal ezelőtt rendeltem meg tőlük az energetikai tanúsítványt a lakásomhoz. Ez egy budapesti, belvárosi ingatlan, egy meglehetősen régi épületben, régi falakkal és technológiával, viszont a kecót próbáltam kipofozni, amennyire csak lehetett. Az 50 négyzetméteres lakásra az energetikai tanúsítvány ára 14 990 forint volt (bruttó). A telefonos egyeztetést követően a felmérést végző mérnök kolléga gyorsan és hatékonyan mérte fel a terepet, majd másnap már meg is kaptam a lakás tanúsítványát – nagy örömömre nem is lett rosszabb DD besorolásnál.

A tapasztaltak alapján két dolgot tudok tehát mondani. Az egyik, hogy az energetikai tanúsítvány árának nem feltétlen kell horrornak lenni, ezért nézzük meg, hogy honnan rendeljük meg ezt a szolgáltatást. A másik, hogy ebből a szempontból és az egész folyamat gördülékenységét tekintve is jó szívvel ajánlom az ecoteam-et.