Hajós oktatás a Fix Yachting által.

Szponzorált tartalom

hajós oktatás
hajós oktatás

Egy család életében vannak olyan apró, ámde jelentős pillanatok, amelyek évről évre új értelmet és célt adnak az életnek. Nekünk ez a feltöltődés a két hét Horvátországban töltött idő, amikor a feleségem, a kisfiam és én kiszakadunk a hétköznapok rohanásából, hogy együtt élvezzük a tenger varázsát. Az együtt töltött idő mindig különlegesen telik, de az utóbbi években egy új kihívást tűztem ki a térképre, ez pedig nem más, mint a vitorlázás.

Minden alkalommal, amikor hajót bérlünk, szükség van egy tapasztalt kapitányra is, akit szintén meg kell fizetni. Nem is az anyagi része zavaró, hanem igaz ami igaz, jobb lenne kicsit privátabb módon hajókázni, csak mi hárman. Egy idő óta elkezdett motoszkálni bennem a vágy: mi lenne, ha én vezethetném a hajót? Mi lenne, ha saját magam irányíthatnám azt a lenyűgöző vitorlást a kék horvát tengeren? A megoldás a hajós oktatás, amihez a Fix Yachting weboldalán találtam is szabad tanfolyam időpontokat.

Elhatároztam hát, hogy megtanulok vitorlást vezetni. Nemcsak azért, mert praktikus lenne, hanem mert éreztem, hogy ez az új kihívás hozzá tenne valamit az életünkhöz, egy új dimenziót nyitna a közös élményeinknek. Így aztán hamarosan el is kezdtem előkészülni az első lépésekre. Beiratkoztam a hajós oktatásra, ahol a vitorlázás elméleti részét sajátíthatom el. Még csak a gondolatától is izgatott lettem annak, hogy hamarosan ott lehetek a hajó vezetőjeként a családommal.

A hajós oktatás nemcsak feldolgozható tananyagot adott számomra, hanem egy új közösséget is. Olyan emberekkel ismerkedtem meg, akik hasonlóan vágytak rá, hogy a vitorlázás világában otthonosabban mozogjanak. Megtudtam, hogy a tengeri navigáció, a szélirányok és az időjárás ismerete mennyire fontos a vitorlázás során. Minden új információval egyre jobban éreztem, hogy közelebb kerülök ahhoz, hogy valóban kormányozni tudjak egy vitorlást. Milyen hasznos is a hajós oktatás, sosem bántam meg, hogy jelentkeztem!

Az elméleti részeken túljutva elérkezett az idő, hogy a gyakorlatban is bizonyítsak. Az oktató segítségével fokozatosan belekóstoltam a vitorlázás gyakorlati részébe is. Első alkalommal még izgultam, de ahogy egyre több időt töltöttem a hajón, magabiztosabb lettem. Megtanultam, hogyan kell kezelni a vitorlákat, hogyan állítsam be őket a megfelelő szélirányhoz, és hogy miként kell manőverezni a különböző helyzetekben.

Az idő gyorsan elszállt, és a tanfolyam végére már magabiztosan tudtam kezelni a vitorlást. A tanúsítványom is meglett, ami hivatalosan is engedélyezte számomra a vitorlás vezetését. A hajós oktatás után egy új fejezet kezdődött így az életünkben, és a következő horvátországi nyaralásunk alkalmával már én lehettem a hajó kapitánya.

A család reakciója felülmúlta az összes reményemet. A feleségem büszkén nézett rám, a kisfiam pedig boldogan ugrált a fedélzeten. A vitorlázás azóta még csodálatosabb élmény számunkra, sőt még közelebb hozott bennünket egymáshoz. Az esti beszélgetések a fedélzeten a csillagok alatt, a közös kalandok és a természet közelsége mind olyan élmények, amiket sosem felejtünk el.

Azóta minden évben egyre több időt töltünk a tengeren és én mindig a hajó kormányánál vagyok. A gyakorlás és az tapasztalatszerzés sosem áll meg, de ez egy olyan út, ami örök kihívást és örömöt jelent számomra. És az a tudat, hogy ezt a családommal oszthatom meg, még értékesebbé teszi az egészet. A vitorlázás nemcsak egy sport vagy hobbi számomra, hanem egy teljes életérzés, ami átjárja minden pillanatunkat a tengeren.