Elfelejteni a villanyszámlát? Napelemmel lehetséges!

Szponzorált tartalom

napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese
napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese

Az egyik barátom nagyon szeret számításokat végezni, folyton azt számolgatja, hogy hogyan tudna spórolni. Úgy pénzt megtakarítani, hogy közben mindene megvan. Már évekkel ezelőtt felfigyelt a napelemes rendszerekre és addig győzködött a hasznosságáról, hogy engem is meggyőzött. Mint ahogy ő is mondta, a napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese az egyik legfontosabb dolog.

Ebben, vagyis a megfelelő méret meghatározásában nagy segítséget nyújtanak a napelempalyazatok.hu/ szakemberei, akik a helyszíni felmérés során rengeteg tényezőt figyelembe véve állapítják meg, hogy mi a legmegfelelőbb az adott ingatlan számára.

A statisztikák szerint három éve egy átlagos háztartás 2200 kilowattóra energiát fogyasztott hazánkban. Persze ez csak egy átlag, így aki napelemet szeretne telepíttetni, elsőként érdemes a saját számláit összeszedve megállapítani a saját háztartása fogyasztását. Ami egyébként évről évre változhat, gondoljunk csak arra, ha például beköszönt a hatalmas kánikula, a klímák pedig meg sem állnak napokig. Ez bizony megdobja a villanyszámlát. És ez csak az egyik tényező. Szóval a legfontosabb, hogy megállapítsuk, hogy mennyi energiát is fogyasztunk egy év alatt.

Ha ez megvan, akkor gondoljuk át, hogy mit hoz a jövő. Elektromos autótöltést? Új klímákat? Fűtött úszómedencét? Ezek mind-mind áramot fogyasztanak, szóval érdemes ezeket is belekalkulálni az éves fogyasztásba.

A napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese segítségével átnézhetjük, hogy mi mindent kell figyelembe venni. De mi most induljunk ki ebből a 2200 kilowattórás átlagból. A napelem panelek teljesítményét egy más mértékegységben mérik, ez a kilowattcsúcs, vagyis röviden a kWp. Egy 1 kWp-s napelem ideális körülmények között 1200 kWh áramot termel. És már meg is van az egyenletünk, legalábbis elméletben. Az ideális körülményeket ugyanis sok minden befolyásolja.

A ház tájolás, a tető dőlésszöge, csak néhány ezek közül a tényezők közül. Átlagban egy háztartásnak a 3 kWp-s napelemet szokták javasolni, de nem ritka az 5, vagy 10 kWp-s rendszer sem. És hogy ez miért olyan fontos?

Mert ha túl nagy teljesítményű napelem rendszert telepíttetünk, akkor a kezdeti költségeink magasabbak. És feleslegesen magasabbak, mert ugyan a maradék áramot átveszi az áramszolgáltató, de ennek összege elenyésző. Ha pedig kisebb a rendszer, mint amekkorák az igényeink, akkor ugyebár továbbra is kell majd áramdíjat fizetnünk. Igaz, hogy ez is elenyésző lehet, de ha már ilyen nagy dologba vágjuk a fejszénket, akkor csináljuk jól, nem igaz?

A napelemes rendszerek egyébként egy bizonyos szintig bővíthetők, de csak addig, amíg az inverter lehetővé teszi. Ha nő a teljesítmény, bizony az inverter, ami adott teljesítményre van tervezve, már nem fogja elbírni a megnőtt termelést. És így ez is cserére szorul majd. Szóval jobb előre gondolkodni, akár 8-10 éves távlatokban is.

A napelemes rendszerek telepítése tehát nagyon sok kérdést felvet. A napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese az egyik ilyen kérdés, de van még sok-sok más. Aki pedig már eltökélte magát a környezetvédelem és a takarékosság mellett, annak érdemes profi szakemberekhez fordulnia. Mint a napelempalyazatok.hu/ szakemberei, akik már a helyszíni felmérésnél is alaposan körbejárják a kérdéseket, egyeztetik az igényeket, megvizsgálják a lehetőségeket. És aztán már nincs is hátra, mint egy új szakaszba lépni. Ahol nincs áramdíj, nincs környezetterhelés, van viszont napelem, ami hosszú évekig jó szolgálatot tesz használójának.